Up...wat?

Wat is Upcycle?

Een oude koffieblik weggooien? Ik maak er liever een mooie lamp van! Veel spullen die weggegooid worden kunnen nog best gebruikt worden voor iets anders. Iets nieuws. 

Waarom Upcycle?

Er worden prachtige dingen bedacht en gemaakt op deze wereld, maar we gooien het gemakkelijk ook weer weg zonder stil te staan bij de waarde van de materialen. Ik laat je graag zien dat je er nog bijvoorbeeld prachtige meubels van kunt maken.

Zijn alle meubels geupcycled?

Er zijn meubels die compleet van schroef tot plank zijn geupcycled. Soms wordt er ergens in Nederland een kast weggegooid omdat de stijl niet meer bevalt. Super zonde natuurlijk! Want bijvoorbeeld de lade geleiders van die kast zijn zo goed als nieuw. Ik zou dit ook zeker in een nieuwe kast kunnen toepassen. Een klant wilde ooit hun 100 jaar oude tafel restaureren vanwege waterschade. Ook dit noem ik een vorm van upcycle.

Ook je steentje bijdragen?

Ben je geïnspireerd en wil je ook graag een materiaal een nieuw leven geven? Goed bezig! Maak van een oude fietslamp een bureaulamp of maak van een oude band een modieus handtasje. Een oude pallet tover je gemakkelijk om tot een loungebank. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe kom je aan je materialen?

In de afgelopen jaren is er al aardig veel materiaal verzameld. Van oude afgedankte kasten kunnen bijvoorbeeld de scharnieren en handvatten nog makkelijk gebruikt worden. Toch zijn er soms wensen van de klant waarbij er materiaal nodig is wat niet op voorraad is. Hiervoor zal dan iets nieuws gekocht moeten worden.

Restaureer je ook meubels?

Ook in het kader van upcycling vind ik restaureren zeker ook interessant. Is de tafel nog goed maar is door schade het mooie ervan af? Ik overleg graag wat de mogelijkheden zijn. Vaak helpt het al door de top laag vakkundig te schuren om daarna een beschermde laag toe te brengen.